
Jak obniżyć koszty nawożenia azotem – sprawdzony sposób
Azot jest najważniejszym składnikiem pokarmowym dla wszystkich upraw. Niestety, ten z powietrza (N2) – którego zawartość sięga 78% – jest niedostępny dla roślin. Korzystają z niego tylko motylkowe z pomocą bakterii symbiotycznych z rodzaju Rhizobium. W związku z tym od ponad 120 lat trwają prace badawcze nad możliwością wykorzystania azotu atmosferycznego do odżywiania upraw. Efektem tych prac jest przełomowe rozwiązanie, którego skuteczność już została potwierdzona i w ramach doświadczeń, i w praktyce.
Podczas wspomnianych wyżej prac badawczych zauważono, że w środowisku uprawowym oprócz bakterii symbiotycznych zdolność wiązania azotu (N2) z powietrza mają endofity (Methylobacterium, Herbaspirillum, Gluconacetobacter) i bakterie asymbiotyczne (Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas, Azomonas). Natomiast spośród nich wyjątkową zdolnością wiązania N2 wyróżniają się wolnożyjące bakterie Azotobacter. W ich przypadku proces ten odbywa się przy udziale enzymu nitrogenaza. Przetworzony azot wykorzystywany jest przez rośliny do syntezy związków białkowych lub magazynowany w postaci glutaminy – aminokwasu zapasowego.
Zapytaj o produkt
Interesuje Cię współpraca z naszą firmą? Chcesz poznać ofertę na wybrany produkt(y)? Zadzwoń lub wypełnij formularz kontaktowy - oddzwonimy.